Λίγα λόγια για μένα

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νέα Σμύρνη, την εποχή που οι γειτονιές μύριζαν ακόμη γιασεμί. Από μικρή μου άρεσε η επαφή με τους ανθρώπους, η λογοτεχνία και το θέατρο. Στη πορεία της ζωής μου κατάφερα να εστιάσω και στα τρία μέσα από διαφορετικές διαδρομές.

Από την προσωπική μου ψυχοθεραπευτική διαδρομή οδηγήθηκα στην Ψυχοθεραπευτική προσέγγιση Γκεστάλτ (Gestalt) και ολοκλήρωσα την εκπαίδευσή μου ως Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης Gestalt Foundation, στην Αθήνα. Παράλληλα, ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Ψυχολογία (M.Sc. Ψυχολογίας) στο Πανεπιστήμιο του East London. Τότε είναι που ξεκίνησα να εργάζομαι ως Διευθύντρια   στο Σύλλογο Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών (Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών) και λίγο αργότερα ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας στο πρόγραμμα και την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής στήριξης για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, το οικογενειακό, σχολικό και εργασιακό τους περιβάλλον «11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ».

Από το 2013 έχω το δικό μου χώρο στη Νέα Σμύρνη και προσφέρω υπηρεσίες ατομικής και ομαδικής ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής και θεραπείας ζεύγους.

Σε όλα αυτά τα χρόνια της πορείας μου στο πεδίο της ψυχικής υγείας συμμετέχω συχνά ως ομιλήτρια σε προγράμματα και δράσεις στο πεδίο των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ειδικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, φύλου, γονεϊκότητας, όπως και στην ψυχολογική στήριξη ασθενών (Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, ΠΕΣΠΑ, Σύλλογος ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας) και των φροντιστών τους στο πλαίσιο της υλοποίησης προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και ψυχο-εκπαίδευσης. Έχω συνεργασθεί με  Δήμους στο συντονισμό ομάδων επίγνωσης, στην ψυχολογική στήριξη γυναικών και ηλικιωμένων, στην ενδυνάμωση γονέων, όπως υλοποιήθηκαν στους Δήμους Πετρούπολης, Παλαιού Φαλήρου και Μυκόνου.

Την εμπειρία μου με τον άνθρωπο και τον κόσμο συμπληρώνουν άλλες διαδρομές, οι οποίες αν και φαινομενικά μοιάζουν ασύνδετες με το επιστημονικό πεδίο της ψυχικής υγείας, ωστόσο αναπόφευκτα αποτελούν το δικό μου φόντο, ενημερώνοντας και εμπλουτίζοντας αυτό που είμαι και γίνομαι καθημερινά, ως Ψυχοθεραπεύτρια.

Μια από αυτές τις διαδρομές μου ξεκίνησε από την αγάπη μου για το θέατρο, τη λογοτεχνία, τη Γαλλία και το Γαλλικό πολιτισμό, κάτι που με οδήγησε αρχικά στο να συμμετάσχω ως παιδί και έφηβη στη θεατρική ομάδα της Κάρμεν Ρουγγέρη και στη συνέχεια στο να σπουδάσω Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πήγα στην Γαλλία για να ζήσω και να συνεχίσω τις πρώτες μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Συγκριτική Λογοτεχνία και τις Δραματουργικές Σπουδές (Πανεπιστήμιο Marc Bloch-Strasbourg II). Η Γαλλική γλώσσα υπήρξε ένα διαβατήριο για μένα, καθώς μου έδωσε τη δυνατότητα να εργαστώ για λίγο καιρό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, (Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού) στις Βρυξέλλες, μία από τις πιο πλούσιες και κοσμοπολίτικες εμπειρίες της ζωής μου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αξιοποιώντας το «ευρωπαϊκό χαρτί» εργάσθηκα για τρία χρόνια ως ειδική σύμβουλος στα θέματα νεολαίας στο Υπουργείο Παιδείας και στην τότε Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Στην πορεία γοητεύθηκα από τον κόσμο των επιχειρήσεων και ασχολήθηκα με το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις. Σε αυτό το βήμα της επαγγελματικής μου διαδρομής αποφάσισα να σπουδάσω Διοίκηση Επιχειρήσεων σε επίπεδο ΜΒΑ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με το γραφείο, σχεδιάζω και  συντονίζω εκπαιδευτικές δράσεις επικεντρωμένες στην ποικιλομορφία της σεξουαλικότητας, του φύλου και της γονεικότητας.

Συνεχίζω και απολαμβάνω τις αμέτρητες δυνατότητες που προσφέρει η ζωή και η συναρπαστική ανθρώπινη επαφή αφουγκραζόμενη κάθε φορά τον εαυτό μου σε αυτό που χρειάζεται  και με αυθεντική πρόθεση και διάθεση να στρέφομαι προς τον Άλλον,  να τον συναντώ στο εδώ και τώρα, ενσυνείδητα, με παρουσία και φροντίδα.

Ειρήνη Κουτελά

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt

M.Sc. Ψυχολογίας (University of East London),  I-MBA., M.Sc. Litt., μέλος του European Association for Gestalt Therapy & της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Γκεστάλτ.