Θεραπεία ζεύγους

…. Το Εμείς είναι διαφορετικό από το Εγώ και το Εσύ. Το Εμείς δεν υπάρχει, αποτελείται από το Εγώ και το Εσύ και είναι ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο όριο, το όριο της συνάντησης δύο ανθρώπων.

Perls, F., 1969

Για να συναντηθούν δύο άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν με ποιόν τρόπο είναι διαφορετικοί, διαφορετικά δεν θα υπάρχει σχέση καθώς δεν θα έχει υπάρξει συνάντηση με το διαφορετικό (Conte, V., 1999). Για να υπάρχει επαφή πρέπει να υπάρχει η εμπειρία της διαφοράς. Αν δεν βιώσουμε τη διαφορά, δεν συναντιόμαστε.

Μία υγιής σχέση θα πρέπει να είναι σε θέση να σέβεται τη διαφορετικότητα, την αντιπαράθεση και την προσωπική αυτονομία, να υπερνικά τόσο το φόβο της εγκατάλειψης όσο και της εισβολής, της κυρίευσης από τον Άλλον.

Αναγνωρίζοντας ότι το ζευγάρι είναι ένα σύστημα, μία gestalt, αναγνωρίζεται αμέσως και ο εσωτερικός μεταβαλλόμενος χώρος του: η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Το ζευγάρι είναι η τρίτη οντότητα, όπως την ονομάζει ο Zinker (1994), η οποία δημιουργείται από την επανάληψη των επιτυχημένων εμπειριών του ζευγαριού, το σύνολο δηλαδή όλων αυτών που έχουν επιτύχει οι δυο τους ως ζευγάρι.

Η εξέλιξη στη σχέση του ζευγαριού θα έρθει μέσα από την ατομική εξέλιξη του καθενός, από την εξέλιξη του κοινού τους εδάφους, που τονίζει τις ομοιότητες όπως και τη συμπληρωματικότητά τους, αναδεικνύοντας κάπως έτσι και τις διαφορές τους.

Ως Ψυχοθεραπεύτρια, υποστηρίζω το ζευγάρι, το Εμείς, ενθαρρύνοντάς το να αναζητήσει νέους τρόπους, λειτουργικούς, αξιοποιώντας το υπάρχον έδαφος ασφάλειας και εμπιστοσύνης, με δημιουργική προσαρμογή στις προκλήσεις που έχει η απαιτητική καθημερινότητα και στόχο τη δημιουργική ενσωμάτωση των διαφορών τους, την απόλαυση του Μαζί.

Ειρήνη Κουτελά

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt

M.Sc. Ψυχολογίας (University of East London),  I-MBA., M.Sc. Litt., μέλος του European Association for Gestalt Therapy & της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Γκεστάλτ.

ΠΗΓΕΣ

Conte, V. (1999). From Belongingness to Individuation. How to stay a couple. Studies in Gestalt Therapy, 8, 294-297.

Johnson, S. (2014). Κράτα με σφιχτά. Επτά συνομιλίες για μια ζωή γεμάτη αγάπη. Αθήνα: Gutenberg

Perls, F. (1947/1969a). Ego, Hunger and Aggression. New York: Vintage Books (first published in South Africa in 1942).

Zinker, J. C. (1994). In search of good form. Gestalt Therapy with couples and families. Jossey-Bass

Δείτε πρόσφατα σχετικά άρθρα: