Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Η ομάδα είναι ένα ανθρωπιστικό εργαστήρι (Zinker, J., 1977)

Οι άνθρωποι έχουμε την ανάγκη να νιώθουμε ότι γινόμαστε κατανοητοί, ότι είμαστε αποδεκτοί, να μοιραζόμαστε, να τροφοδοτούμε και να τροφοδοτούμαστε από τον Άλλον. Να ανήκουμε σε μία συνεκτική κοινότητα, ως μέλη μιας ομάδας, αναγνωρίζοντας το ρόλο μας σε αυτήν και με την παραδοχή ότι ο ρόλος μας μεταβάλλεται συνεχώς σε συνάρτηση με την αλληλεπίδρασή που έχουμε με τα άλλα μέλη της ομάδας.

Η Ομαδική Ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα ασφαλές λιμάνι για να εξερευνήσει κάποιος ουσιαστικά θέματα της ζωής μέσα από το καθρέφτισμα των Άλλων, τη διαφορετικότητα των απόψεων και την πολλαπλότητα των σχέσεων. Η ομαδική διαδικασία δηλώνει ρητά ότι το όλον είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των τμημάτων του.

Ως συντονίστρια, σε ομάδες Ψυχοθεραπείας και αυτοβελτίωσης, παρατηρώ πάντα το μοναδικό προφίλ του κάθε μέλους, τη δυναμική αλληλεπίδρασης σε ένα ρευστό πεδίο και την προοπτική μετατόπισης και διεύρυνσης που κρύβει μέσα της η ανθρώπινη επαφή.

Ειρήνη Κουτελά

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt

M.Sc. Ψυχολογίας (University of East London),  I-MBA., M.Sc. Litt., μέλος του European Association for Gestalt Therapy & της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Γκεστάλτ.

ΠΗΓΕΣ

Nevis, Ed. (2000). Θεραπεία Gestalt. Θεωρία και Εφαρμογές. Αθήνα: Διόπτρα

Yalom, D. Ir. (2020). Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία. Αθήνα: Άγρα

Zinker, J. (1977). Creative Process in Gestalt Therapy. NY: Vintage Books